Zrazy wołowe z musztardą

Idealna propozycja na pyszny, niedzielny obiad. Musztarda dodaje całości lekko ostrego, charakterystycznego smaku i goryczki.

Danie: Obiad

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 700 g wołowiny zrazowej
  • - 7 plastrów dobrego boczku
  • - 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • - 3 cebule
  • - 3 ogórki kiszone
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu do smaku
  • - 6 łyżek oleju do smażenia
  • - 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Myjemy 700 g mięsa wołowego, oczyszczamy i kroimy na 7 równych plastrów. Każdy z nich rozbijamy i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i smarujemy 4 łyżkami musztardy sarepskiej. Obieramy 3 cebule. Kiszone ogórki kroimy w paski a cebule w dość wąskie piórka.



Krok 2

Na każdym kawałku mięsa układamy po 1 plastrze boczku oraz plaster ogórka kiszonego i piórko cebuli. Zrazy zwijamy. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju i obsmażamy zrazy z każdej strony. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/3 szklanki wody i pieczemy w piekarniku ok. 80 minut, w 180 stopniach.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.