Morele to prawdziwa bomba witamin. Zawierają witaminę C, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami, a także witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w żelazo. Warto wykorzystać te owoce i przygotować z nich pyszny dżem morelowy z lawendą.
Spróbuj także naszych innych przepisów z morelami.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Wegetariańskie
Bez glutenu
Krok 1
Morele umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Morele umieść w garnku z grubym dnem. Zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut, aby owoce puściły sok.
Krok 3
Po upływie wyznaczonego czasu, przestaw garnek na gaz. Zagotuj. Dodaj łyżkę masła i zmniejsz ogień do minimum. Dżem podgrzewaj przez około 1,5 godziny. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce się nie przypaliły.
Krok 4
Gdy dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję dodaj suszoną lawendę. Gotuj jeszcze 10 minut.
Krok 5
Gorący dżem przełóż do ciepłych słoików. Dobrze zakręć i postaw na blacie do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Po otwarciu przechowuj w lodówce.