Morele przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój owoce na plasterki.
Przełóż je do garnka, dodaj 50 g cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie morele puszczą sok.
Do osobnego garnka przesyp resztę cukru, dodaj 0,5 szklanki wody oraz 2 pogniecione w dłoniach gałązki rozmarynu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw płyn do wystudzenia.
Morele, gdy już puszczą sok, postaw z całym garnkiem na ogniu, wlej 1,5 litra zimnej wody, przykryj pokrywką i zagotuj.
Gotuj owoce przez 5 minut na małym ogniu i pozostaw w garnku do całkowitego wystudzenia.
Na koniec do podgotowanych moreli dodawaj na przemian sok z cytryny i syrop tymiankowy, dokładnie mieszając. W trakcie koniecznie próbuj. Jeśli wolisz bardziej orzeźwiającą lemoniadę - wlej więcej soku z cytryny. Jeśli bardziej słodką - dodaj więcej syropu tymiankowego.
Gotową lemoniadę wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny. Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Smacznego!
Lemoniadę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzięki zagotowaniu owoców, a następnie ich całkowitym, powolnym wystudzeniu napój jest bardziej wyrazisty w smaku.
Dodaj komentarz