Tortownicę o średnicy 24 -26 cm wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą, wstaw do lodówki na 20 minut, aby masło stwardniało.
Do miski wbij całe jajka i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez minutę. Wsyp cukier i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut - jajka powinny potroić swoją objętość, cukier rozpuścić, a masa zrobić się gęsta i puszysta.
Do ubitych jajek powoli, łyżka po łyżce, dodawaj miękkie masło - cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj serek waniliowy i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta mąkę pszenną, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia - zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Wyjmij tortownicę z lodówki i przełóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 °C (bez termoobiegu).
Cukier waniliowy przełóż na talerzyk, połówki moreli zanurzaj w cukrze, lekko dociskając (przekrojoną stroną do cukru) i przełóż je na ciasto układając skórką do dołu, lekko dociśnij.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez około 45 -50 minut. Przed wyjęciem, wbij wykałaczkę w ciasto, gdy wyjdzie sucha - ciasto jest gotowe. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz