Osób: 12
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bulion zagotować i dodać ryż. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Ściągnąć z ognia i dodać masło. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajko roztrzepać z serem Jantar i dodać do ryżu. Dodać mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Odstawić na 30 minut. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. Dłońmi formować małe kulki ryżu, wsadzając w środek kawałek mozzarelli. W miseczkach przygotować bułkę tartą i jajko.
Kulki obtaczać w jajku i bułce. Odkładać na tackę. W małym wysokim garnku rozgrzać olej. Kulki smażyć partiami na głębokim oleju. Wyciągać na ręcznik i odsączać z tłuszczu. Podawać gorące.
Dodaj komentarz