Z masłem Łaciatym
domowym szefom kuchni
gotowanie pójdzie jak po maśle.

danie-dla-poczatkujacych danie-dla-poczatkujacych

De volaille inaczej

Składniki

  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 3 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka mleka
  • masło Łaciate
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło Łaciate klarowane
    do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozkrajamy na pół, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy musztardę i mleko, a potem mąkę, cały czas mieszając, do momentu aż ciasto będzie dość gęste. Masło Łaciate kroimy na sześć prostokątów, ok. 15 g każdy. Natkę pietruszki siekamy. Na każdy kawałek piersi kładziemy masło i troszkę pietruszki. Mięso zwijamy i obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto na maśle klarowanym Łaciatym.

sniadanie-mistrzów sniadanie-mistrzów

Jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 4 jajka
  • 50 g octu
  • 4 tosty pszenne lub 2 bułki
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • masło Łaciate
  • szczypiorek do dekoracji

Składniki na sos:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, zmielony biały pieprz
  • 100 g masła Łaciatego

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos: żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien być gęsty, o konsystencji majonezu. Tosty lub bułki opiekamy w tosterze lub na patelni. Smarujemy masłem, układamy plaster łososia. Napełniamy garnek wodą na wysokość około 10 cm. Solimy wodę i zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień i robimy wir wodny, mieszając łyżką. Wbijamy jajka do miseczek, przelewamy delikatnie do wirującej wody, gotujemy ok. 3 minuty aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie miękkie. Wyjmujemy jajka z wody (najlepiej łyżką cedzakową), układamy na toście, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy sosem.

danie-dla-zabieganych danie-dla-zabieganych

Makaron z masłem i marchewką

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 g masła Łaciatego
  • 3 ząbki czosnku
  • 160 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Podsmażamy ją na maśle, na patelni. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, aż zmięknie, dodając stopniowo po trochę masła. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Do marchewki dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy.

danie-na-impreze danie-na-impreze

Mini tarty z kabanosami i warzywami

Składniki

Składniki na farsz:

  • kabanosy lub kiełbasa, 120 g
  • średnia cukinia
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • szpinak, 100 g
  • 4 jajka
  • śmietana Łaciata 18%, 150 g
  • ser Jantar z Mlekpolu, tarty, 4 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g masła Łaciatego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany Łaciatej 18%

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli i pokrojonym, schłodzonym masłem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez 20 minut. Trzy jajka mieszamy ze śmietaną i serem, przyprawiamy pieprzem, odstawiamy. Kroimy cukinię i kabanosy (lub kiełbasę), siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy szpinak. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmujemy z patelni i chłodzimy. Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim foremki do tarteletek i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, wlewamy masę jajeczno-śmietanową i pieczemy przez 30 minut.

przepis-na-swietowanie przepis-na-swietowanie

Gotowany sernik

Składniki

  • twaróg sernikowy Łaciaty, 1 kg
  • masło Łaciate, 200 g
  • cukier puder, ¾ szklanki
  • 5 jajek
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • mleko Łaciate 3,2%, 10 łyżek

Na spód:

  • 250 g herbatników
  • masło Łaciate, 200g

Na polewę:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • śmietanka UHT Łaciata 30%, 1/3 opakowania

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki, dodajemy rozpuszczone masło Łaciate i mieszamy. Wykładamy naczynie ciasteczkową masą i wstawiamy do schłodzenia.

Rozpuszczamy kostkę masła Łaciatego w garnku. Dodajemy esencję waniliową lub nasionka wanilii. Wsypujemy cukier puder. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy powoli do połączenia składników. Dodajemy kilogram twarogu Łaciatego i 5 jajek. Całość cały czas mieszamy, nie pozwalając na zagotowanie masy. Budyń mieszamy z mlekiem Łaciatym i wlewamy do garnka, cały czas energicznie mieszając. Po dwóch minutach delikatnego bulgotania wyłączamy palnik pod masą twarogową. Wlewamy masę na herbatniki i wstawiamy na godzinę do lodówki. Połamaną czekoladę łączymy z gorącą śmietanką Łaciatą. Wylewamy łyżką na sernik.

przepis-na-rozpieszczanie przepis-na-rozpieszczanie

Dubajska czekolada z ciastem filo

Składniki

  • 550 g mlecznej czekolady
  • 180 g ciasta filo
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 80 g masła Łaciatego
  • pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto filo siekamy na jak najcieńsze i niezbyt długie paseczki. Masło Łaciate roztapiamy na małym ogniu na dużej patelni. Dodajemy posiekane ciasto, mieszamy i smażymy aż zmieni kolor na złoty, odstawiamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Podsmażone ciasto filo mieszamy z kremem pistacjowym. Do 2 silikonowych foremek przelewamy połowę roztopionej czekolady, starając się też przykryć nią ok. 2 cm boków. Czekamy aż zastygnie, wykładamy na nią nadzienie i polewamy resztą czekolady. Można udekorować pistacjami. Zostawiamy do zastygnięcia.

Danie-dla-niejadka Danie-dla-niejadka

Dutch baby z masłem

Składniki

 
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka Łaciatego
  • 100 g mąki
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20 g masła Łaciatego do rozpuszczenia w foremce
  • plasterek masła Łaciatego do dekoracji gotowego dania
  • owoce
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

W rozgrzanym piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, na żeliwnej patelni lub w foremce) rozpuszczamy masło. W międzyczasie roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Całość dobrze mieszamy. Wyciągamy naczynie z roztopionym masłem z piekarnika, wlewamy ciasto i pieczemy 15 minut w 220°C. Po upieczeniu dekorujemy owocami i syropem klonowym, na wierzch kładziemy plasterek masła dla podbicia smaku.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Comfort-food Comfort-food

Wytrawne gofry na maśle

Składniki

  • 130 g mąki pszennej, typ 480
  • 210 ml mleka Łaciatego
  • 25 g masła Łaciatego + plaster do dekoracji gofra
  • 4 jajka (2 jajka do ciasta na gofry, 2 jajka do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 g cukru
  • szczypta soli
  • po około 30 g (3 plastry) boczku na gofra
  • około 30 g syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlewamy mleko. Rozpuszczamy 25 g masła i lekko podstudzone łączymy z ciastem. Dodajemy dwa żółtka, a dwa białka ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy gofrownicę na pełną moc. Wylewamy ciasto, zmniejszamy nieco moc urządzenia i smażymy około 4-5 minut. Gofry po upieczeniu układamy na kratce, np. takiej z piekarnika, żeby odparowały. Dzięki temu pozostaną chrupiące. Plastry boczku smażymy na patelni. Na wytopionym tłuszczu smażymy jajka sadzone. Plastry boczku i jajka układamy na gofrach, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu i polewamy syropem klonowym. Dla dekoracji możemy położyć na gofrze mały plasterek masła.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

 
Danie na wynos Danie na wynos

Quiche ze szpinakiem i masłem

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej, typ 450 lub 500
  • 120 g zimnego masła Łaciatego
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki wody

Na farsz:

  • 200 g szpinaku
  • masło Łaciate do podsmażenia szpinaku
  • 3-4 jajka
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser gouda z Mlekpolu

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy żółtko i posiekane w kostkę, zimne masło. Łączymy wszystko palcami, aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby dodajemy stopniowo zimną wodę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty (średnica ok. 23-25cm). Przykrywamy papierem, obciążamy. Pieczemy 12-15 minut w 170°C. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i podsmażamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na ciasto wykładamy podsmażony szpinak, zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut, aż masa się zetnie i stanie się lekko złocista.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Stolik-dla-wegetarian Stolik-dla-wegetarian

Risotto z kurkami i masłem

Składniki

  • 200 g ryżu arborio (lub carnaroli)
  • 4-5 łyżek masła Łaciatego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • około 1,5 – 2 szklanki bulion warzywnego (wege)
  • szczypiorek
  • 100-125 g kurek
  • 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kroimy marchewkę, paprykę i cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy marchewkę i całość smażymy około 5 minut. Dodajemy kurki, pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 7 minut. Następnie wsypujemy ryż arborio na 1-2 minuty, musi się trochę zeszklić i dopiero wtedy dodajemy wino. Kiedy odrobinę odparuje - stopniowo dodajemy bulion. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy odrobinę masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Wielki-obiad Wielki-obiad

Butter Chicken

Składniki

Do zamarynowania kurczaka:

  • 200 g jogurtu typu greckiego Mlekpol
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 600 g piersi z kurczaka

Na sos:

  • 4 duże łyżki masła Łaciatego (+ kawałek masła
    do dodania na koniec do potrawy)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka ziaren kardamonu

 

  • puszka pomidorów
  • papryczka chili
  • sól
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • garść nerkowców
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy garam masalę, kurkumę, kmin rzymski, sok z cytryny i jogurt grecki. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na blaszkę i pieczemy 15 minut w 250°C Płuczemy ryż basmati i gotujemy 10-12 minut.
Kroimy cebulę, czosnek i chili, ścieramy imbir. Podsmażamy je na dużej ilości masła, dodajemy laskę cynamonu, ziarna kardamonu, pomidory krojone, garść nerkowców. Całość redukujemy, wyciągamy cynamon i kardamon, a następnie blendujemy. Do gotowego sosu dodajemy śmietankę i odrobinę masła, żeby sos był jeszcze bardziej kremowy. Do sosu wrzucamy upieczonego kurczaka, delikatnie mieszamy i dekorujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Romantyczna-kolacja Romantyczna-kolacja

Krewetki w maśle limonkowo-imbirowym

Składniki

  • 200 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
  • około 2 łyżki masła Łaciatego
  • pół brokuła
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • ryż basmati
  • szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą)

Sposób przygotowania:

Drobno kroimy paprykę, marchewkę, cebulę i brokuła. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy starty imbir, sok i skórkę z limonki. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy krewetki do warzyw i smażymy przez 3-4 minuty, aż krewetki staną się różowe. Polewamy wszystko masłem limonkowo-imbirowym i mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i ryżem ugotowanym ze szczyptą szafranu lub kurkumy.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

 
Goscie-bez-rezerwacji Goscie-bez-rezerwacji

Orecchiette z palonym masłem

Składniki

  • 300 g makaronu orecchiette
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 90 g masła Łaciatego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 świeżych liści szałwii
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • ser Jantar z Mlekpolu

Sposób przygotowania:

Orecchiette gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Drobno siekamy orzechy włoskie i czosnek. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, obniżamy temperaturę i smażymy 2-3 minuty, aż masło zacznie się pienić, wydzielać lekko orzechowy aromat i delikatnie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i czosnek, smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy papryczkę chili, wędzoną paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wrzucamy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy orecchiette z odrobiną wody pozostałej z gotowania makaronu i mieszamy. Dla dekoracji posypujemy startym serem Jantar i tartą skórką z cytryny.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Home-office Home-office

Jednogarnkowe curry z batatami

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy curry, kmin rzymski i smażymy przez minutę. Dorzucamy bataty, ciecierzycę, pomidory krojone i wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż bataty będą miękkie. Podajemy posypane świeżą kolendrą z grzankami posmarowanymi masłem z dodatkiem tymianku, soli i startej skórki z cytryny.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

tanie-a-wykwintne tanie-a-wykwintne

Zupa cebulowa z grzankami na maśle

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 bagietka
  • ser Jantar z Mlekpolu
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i nabierze złotawego koloru. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż odparuje. Dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Blendujemy i dekorujemy tymiankiem. Bagietkę kroimy, smarujemy masłem, posypujemy serem Jantar i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

rybka-w-swiatecznym-sosie rybka-w-swiatecznym-sosie

Halibut z masłem, granatem i miętą

Składniki

  • 2 filety z halibuta
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 filety z halibuta
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Filety z halibuta doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy filety z halibuta przez około 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista i delikatnie chrupiąca. Przekładamy rybę na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby utrzymać ciepło. Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła. Dodajemy białe wino i sok z cytryny, gotujemy przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dorzucamy ziarna granatu i świeżą miętę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Halibuta polewamy sosem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

święta-fusion święta-fusion

Kluski śląskie z masłem i truflami

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 3-4 łyżki masła Łaciatego
  • trufla
  • garść orzechów laskowych
  • ser Jantar z Mlekpolu
  • tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego niewielkie kulki. Na środku każdej z nich robimy palcem charakterystyczne wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minuty. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokruszone lub posiekane orzechy laskowe i podsmażamy je. Ścieramy truflę i dodajemy do orzechów. Wrzucamy ugotowane kluski i delikatnie mieszamy. Dekorujemy tymiankiem i startym serem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

święta-fusion święta-fusion

Pierś z kaczki z masłem pomarańczowym

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • gałązka rozmarynu

Purée do kaczki:

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g masła łaciatego
  • 100 ml mleka łaciatego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki:
Skórę kaczki nacinamy w kratkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy piersi skórą do dołu przez około 7 minut, a następnie obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 185°C przez 15 minut. Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wrzucamy masło, dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, miód i rozmaryn. Gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

Purée:
Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.