Piersi z kurczaka rozkrajamy na pół, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy musztardę i mleko, a potem mąkę, cały czas mieszając, do momentu aż ciasto będzie dość gęste. Masło Łaciate kroimy na sześć prostokątów, ok. 15 g każdy. Natkę pietruszki siekamy. Na każdy kawałek piersi kładziemy masło i troszkę pietruszki. Mięso zwijamy i obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto na maśle klarowanym Łaciatym.
Składniki na sos:
Przygotowujemy sos: żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien być gęsty, o konsystencji majonezu. Tosty lub bułki opiekamy w tosterze lub na patelni. Smarujemy masłem, układamy plaster łososia. Napełniamy garnek wodą na wysokość około 10 cm. Solimy wodę i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i robimy wir wodny, mieszając łyżką. Wbijamy jajka do miseczek, przelewamy delikatnie do wirującej wody, gotujemy ok. 3 minuty aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie miękkie. Wyjmujemy jajka z wody (najlepiej łyżką cedzakową), układamy na toście, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy sosem.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Podsmażamy ją na maśle, na patelni. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, aż zmięknie, dodając stopniowo po trochę masła. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Do marchewki dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy.
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto:
Mąkę mieszamy z żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli i pokrojonym, schłodzonym masłem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez 20 minut. Trzy jajka mieszamy ze śmietaną i serem, przyprawiamy pieprzem, odstawiamy. Kroimy cukinię i kabanosy (lub kiełbasę), siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy szpinak. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmujemy z patelni i chłodzimy. Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim foremki do tarteletek i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, wlewamy masę jajeczno-śmietanową i pieczemy przez 30 minut.
Na spód:
Na polewę:
Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki, dodajemy rozpuszczone masło Łaciate i mieszamy. Wykładamy naczynie ciasteczkową masą i wstawiamy do schłodzenia.
Rozpuszczamy kostkę masła Łaciatego w garnku. Dodajemy esencję waniliową lub nasionka wanilii. Wsypujemy cukier puder. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy powoli do połączenia składników. Dodajemy kilogram twarogu Łaciatego i 5 jajek. Całość cały czas mieszamy, nie pozwalając na zagotowanie masy. Budyń mieszamy z mlekiem Łaciatym i wlewamy do garnka, cały czas energicznie mieszając. Po dwóch minutach delikatnego bulgotania wyłączamy palnik pod masą twarogową. Wlewamy masę na herbatniki i wstawiamy na godzinę do lodówki. Połamaną czekoladę łączymy z gorącą śmietanką Łaciatą. Wylewamy łyżką na sernik.
Ciasto filo siekamy na jak najcieńsze i niezbyt długie paseczki. Masło Łaciate roztapiamy na małym ogniu na dużej patelni. Dodajemy posiekane ciasto, mieszamy i smażymy aż zmieni kolor na złoty, odstawiamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Podsmażone ciasto filo mieszamy z kremem pistacjowym. Do 2 silikonowych foremek przelewamy połowę roztopionej czekolady, starając się też przykryć nią ok. 2 cm boków. Czekamy aż zastygnie, wykładamy na nią nadzienie i polewamy resztą czekolady. Można udekorować pistacjami. Zostawiamy do zastygnięcia.
W rozgrzanym piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, na żeliwnej patelni lub w foremce) rozpuszczamy masło. W międzyczasie roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Całość dobrze mieszamy. Wyciągamy naczynie z roztopionym masłem z piekarnika, wlewamy ciasto i pieczemy 15 minut w 220°C. Po upieczeniu dekorujemy owocami i syropem klonowym, na wierzch kładziemy plasterek masła dla podbicia smaku.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlewamy mleko. Rozpuszczamy 25 g masła i lekko podstudzone łączymy z ciastem. Dodajemy dwa żółtka, a dwa białka ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy gofrownicę na pełną moc. Wylewamy ciasto, zmniejszamy nieco moc urządzenia i smażymy około 4-5 minut. Gofry po upieczeniu układamy na kratce, np. takiej z piekarnika, żeby odparowały. Dzięki temu pozostaną chrupiące. Plastry boczku smażymy na patelni. Na wytopionym tłuszczu smażymy jajka sadzone. Plastry boczku i jajka układamy na gofrach, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu i polewamy syropem klonowym. Dla dekoracji możemy położyć na gofrze mały plasterek masła.
Na ciasto:
Na farsz:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy żółtko i posiekane w kostkę, zimne masło. Łączymy wszystko palcami, aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby dodajemy stopniowo zimną wodę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty (średnica ok. 23-25cm). Przykrywamy papierem, obciążamy. Pieczemy 12-15 minut w 170°C. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i podsmażamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na ciasto wykładamy podsmażony szpinak, zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut, aż masa się zetnie i stanie się lekko złocista.
Kroimy marchewkę, paprykę i cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy marchewkę i całość smażymy około 5 minut. Dodajemy kurki, pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 7 minut. Następnie wsypujemy ryż arborio na 1-2 minuty, musi się trochę zeszklić i dopiero wtedy dodajemy wino. Kiedy odrobinę odparuje - stopniowo dodajemy bulion. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy odrobinę masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Do zamarynowania kurczaka:
Na sos:
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy garam masalę, kurkumę, kmin rzymski, sok z cytryny i jogurt grecki. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na blaszkę i pieczemy 15 minut w 250°C Płuczemy ryż basmati i gotujemy 10-12 minut.
Kroimy cebulę, czosnek i chili, ścieramy imbir. Podsmażamy je na dużej ilości masła, dodajemy laskę cynamonu, ziarna kardamonu, pomidory krojone, garść nerkowców. Całość redukujemy, wyciągamy cynamon i kardamon, a następnie blendujemy. Do gotowego sosu dodajemy śmietankę i odrobinę masła, żeby sos był jeszcze bardziej kremowy. Do sosu wrzucamy upieczonego kurczaka, delikatnie mieszamy i dekorujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.
Drobno kroimy paprykę, marchewkę, cebulę i brokuła. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy starty imbir, sok i skórkę z limonki. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy krewetki do warzyw i smażymy przez 3-4 minuty, aż krewetki staną się różowe. Polewamy wszystko masłem limonkowo-imbirowym i mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i ryżem ugotowanym ze szczyptą szafranu lub kurkumy.
Orecchiette gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Drobno siekamy orzechy włoskie i czosnek. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, obniżamy temperaturę i smażymy 2-3 minuty, aż masło zacznie się pienić, wydzielać lekko orzechowy aromat i delikatnie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i czosnek, smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy papryczkę chili, wędzoną paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wrzucamy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy orecchiette z odrobiną wody pozostałej z gotowania makaronu i mieszamy. Dla dekoracji posypujemy startym serem Jantar i tartą skórką z cytryny.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy curry, kmin rzymski i smażymy przez minutę. Dorzucamy bataty, ciecierzycę, pomidory krojone i wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż bataty będą miękkie. Podajemy posypane świeżą kolendrą z grzankami posmarowanymi masłem z dodatkiem tymianku, soli i startej skórki z cytryny.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i nabierze złotawego koloru. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż odparuje. Dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Blendujemy i dekorujemy tymiankiem. Bagietkę kroimy, smarujemy masłem, posypujemy serem Jantar i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami.
Filety z halibuta doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy filety z halibuta przez około 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista i delikatnie chrupiąca. Przekładamy rybę na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby utrzymać ciepło. Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła. Dodajemy białe wino i sok z cytryny, gotujemy przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dorzucamy ziarna granatu i świeżą miętę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Halibuta polewamy sosem.
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego niewielkie kulki. Na środku każdej z nich robimy palcem charakterystyczne wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minuty. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokruszone lub posiekane orzechy laskowe i podsmażamy je. Ścieramy truflę i dodajemy do orzechów. Wrzucamy ugotowane kluski i delikatnie mieszamy. Dekorujemy tymiankiem i startym serem.
Purée do kaczki:
Piersi z kaczki:
Skórę kaczki nacinamy w kratkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy piersi skórą do dołu przez około 7 minut, a następnie obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 185°C przez 15 minut. Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wrzucamy masło, dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, miód i rozmaryn. Gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Purée:
Gotujemy ziemniaki, rozgniatamy, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.