Z masłem Łaciatym
domowym szefom kuchni
gotowanie pójdzie jak po maśle.

Danie-dla-niejadka Danie-dla-niejadka

Dutch baby z masłem

Składniki

 
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka Łaciatego
  • 100 g mąki
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20 g masła Łaciatego do rozpuszczenia w foremce
  • plasterek masła Łaciatego do dekoracji gotowego dania
  • owoce
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

W rozgrzanym piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, na żeliwnej patelni lub w foremce) rozpuszczamy masło. W międzyczasie roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Całość dobrze mieszamy. Wyciągamy naczynie z roztopionym masłem z piekarnika, wlewamy ciasto i pieczemy 15 minut w 220°C. Po upieczeniu dekorujemy owocami i syropem klonowym, na wierzch kładziemy plasterek masła dla podbicia smaku.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Comfort-food Comfort-food

Wytrawne gofry na maśle

Składniki

  • 130 g mąki pszennej, typ 480
  • 210 ml mleka Łaciatego
  • 25 g masła Łaciatego + plaster do dekoracji gofra
  • 4 jajka (2 jajka do ciasta na gofry, 2 jajka do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 g cukru
  • szczypta soli
  • po około 30 g (3 plastry) boczku na gofra
  • około 30 g syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlewamy mleko. Rozpuszczamy 25 g masła i lekko podstudzone łączymy z ciastem. Dodajemy dwa żółtka, a dwa białka ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy gofrownicę na pełną moc. Wylewamy ciasto, zmniejszamy nieco moc urządzenia i smażymy około 4-5 minut. Gofry po upieczeniu układamy na kratce, np. takiej z piekarnika, żeby odparowały. Dzięki temu pozostaną chrupiące. Plastry boczku smażymy na patelni. Na wytopionym tłuszczu smażymy jajka sadzone. Plastry boczku i jajka układamy na gofrach, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu i polewamy syropem klonowym. Dla dekoracji możemy położyć na gofrze mały plasterek masła.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

 
Danie na wynos Danie na wynos

Quiche ze szpinakiem i masłem

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej, typ 450 lub 500
  • 120 g zimnego masła Łaciatego
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki wody

Na farsz:

  • 200 g szpinaku
  • masło Łaciate do podsmażenia szpinaku
  • 3-4 jajka
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser gouda z Mlekpolu

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy żółtko i posiekane w kostkę, zimne masło. Łączymy wszystko palcami, aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby dodajemy stopniowo zimną wodę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty (średnica ok. 23-25cm). Przykrywamy papierem, obciążamy. Pieczemy 12-15 minut w 170°C. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i podsmażamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na ciasto wykładamy podsmażony szpinak, zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy startym serem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut, aż masa się zetnie i stanie się lekko złocista.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Stolik-dla-wegetarian Stolik-dla-wegetarian

Risotto z kurkami i masłem

Składniki

  • 200 g ryżu arborio (lub carnaroli)
  • 4-5 łyżek masła Łaciatego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • około 1,5 – 2 szklanki bulion warzywnego (wege)
  • szczypiorek
  • 100-125 g kurek
  • 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kroimy marchewkę, paprykę i cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy marchewkę i całość smażymy około 5 minut. Dodajemy kurki, pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 7 minut. Następnie wsypujemy ryż arborio na 1-2 minuty, musi się trochę zeszklić i dopiero wtedy dodajemy wino. Kiedy odrobinę odparuje - stopniowo dodajemy bulion. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy odrobinę masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Wielki-obiad Wielki-obiad

Butter Chicken

Składniki

Do zamarynowania kurczaka:

  • 200 g jogurtu typu greckiego Mlekpol
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 600 g piersi z kurczaka

Na sos:

  • 4 duże łyżki masła Łaciatego (+ kawałek masła
    do dodania na koniec do potrawy)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka ziaren kardamonu

 

  • puszka pomidorów
  • papryczka chili
  • sól
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • garść nerkowców
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy garam masalę, kurkumę, kmin rzymski, sok z cytryny i jogurt grecki. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na blaszkę i pieczemy 15 minut w 250°C Płuczemy ryż basmati i gotujemy 10-12 minut.
Kroimy cebulę, czosnek i chili, ścieramy imbir. Podsmażamy je na dużej ilości masła, dodajemy laskę cynamonu, ziarna kardamonu, pomidory krojone, garść nerkowców. Całość redukujemy, wyciągamy cynamon i kardamon, a następnie blendujemy. Do gotowego sosu dodajemy śmietankę i odrobinę masła, żeby sos był jeszcze bardziej kremowy. Do sosu wrzucamy upieczonego kurczaka, delikatnie mieszamy i dekorujemy kolendrą. Podajemy z ryżem.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Romantyczna-kolacja Romantyczna-kolacja

Krewetki w maśle limonkowo-imbirowym

Składniki

  • 200 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
  • około 2 łyżki masła Łaciatego
  • pół brokuła
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • ryż basmati
  • szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą)

Sposób przygotowania:

Drobno kroimy paprykę, marchewkę, cebulę i brokuła. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy starty imbir, sok i skórkę z limonki. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy krewetki do warzyw i smażymy przez 3-4 minuty, aż krewetki staną się różowe. Polewamy wszystko masłem limonkowo-imbirowym i mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i ryżem ugotowanym ze szczyptą szafranu lub kurkumy.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

 
Goscie-bez-rezerwacji Goscie-bez-rezerwacji

Orecchiette z palonym masłem

Składniki

  • 300 g makaronu orecchiette
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 90 g masła Łaciatego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 świeżych liści szałwii
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • ser Jantar z Mlekpolu

Sposób przygotowania:

Orecchiette gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Drobno siekamy orzechy włoskie i czosnek. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, obniżamy temperaturę i smażymy 2-3 minuty, aż masło zacznie się pienić, wydzielać lekko orzechowy aromat i delikatnie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i czosnek, smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy papryczkę chili, wędzoną paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wrzucamy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy orecchiette z odrobiną wody pozostałej z gotowania makaronu i mieszamy. Dla dekoracji posypujemy startym serem Jantar i tartą skórką z cytryny.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Home-office Home-office

Jednogarnkowe curry z batatami

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy curry, kmin rzymski i smażymy przez minutę. Dorzucamy bataty, ciecierzycę, pomidory krojone i wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż bataty będą miękkie. Podajemy posypane świeżą kolendrą z grzankami posmarowanymi masłem z dodatkiem tymianku, soli i startej skórki z cytryny.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

tanie-a-wykwintne tanie-a-wykwintne

Zupa cebulowa z grzankami na maśle

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 4 łyżki masła Łaciatego
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 bagietka
  • ser Jantar z Mlekpolu
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i nabierze złotawego koloru. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż odparuje. Dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Blendujemy i dekorujemy tymiankiem. Bagietkę kroimy, smarujemy masłem, posypujemy serem Jantar i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami.

You Tube Icon Obejrzyj wideo z przepisem

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.