Delikatne, długo duszone mięso wołowe, którego smak idealnie uzupełnia fasolka szparagowa i kapary. Całość rewelacyjnie współgra z ryżem. Danie idealne na lato, kiedy sezon fasolki szparagowej w pełni.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Czosnek ścieramy, cebulę kroimy w kostkę. Mięso wołowe kroimy w kostkę, dodajemy czosnek, cebulę, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz i całość lekko obsmażamy na patelni.
Całość przekładamy do garnka (razem z tłuszczem), dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy przez pół godziny. Po tym czasie dorzucamy kapary i dolewamy wina. Dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy jeszcze minimum przez 1 godzinę (aż mięso będzie wyraźnie miękkie).
W tym czasie odkrawamy końcówki fasoli i kroimy ją na 2-3 części. Gdy mięso zmięknie, dorzucamy przygotowaną fasolkę, szparagi, marchewkę i kukurydzę i gotujemy razem jeszcze przez 15 minut (aż fasolka, szparagi i marchewki będą miękkie).
Dodaj komentarz