Pyszna kaczka, idealna na specjalne okazje. Mięso rozpływa się w ustach, a sos smakuje wybornie. Wymaga trochę pracy, jak każde danie z kaczki – jednak dla takiego efektu zdecydowanie warto.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nogi z kaczki myjemy, nacieramy solą i słodką papryką, obkładamy rozmarynem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie obsmażamy lekko na patelni na oleju.
Jabłka, gruszki i pomarańcze kroimy w półksiężyce. Nie obieramy ich, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych.
Wino lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę, dodajemy jabłka, gruszki i pomarańcze. Całość zalewamy czerwonym winem.
Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie polewamy nogi kaczki powstałym sosem, aby nie zeschły się.
Dodaj komentarz