Azjatycka wieprzowina z zieloną fasolką szparagową

Danie typu stir-fry, czyli mielona wieprzowina z zieloną fasolką szparagową, którym charakteru nadaje orientalny sos. Ciekawa propozycja na obiad w stylu azjatyckim. Jeśli nie mamy ochoty na danie z ryżem, razem z fasolką na patelnię można dodać ugotowany chiński makaron pszenny - Mie lub Chow mein.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g zielonej fasolki szparagowej,
  • - 400 g mielonej wieprzowiny,
  • - 3 szalotki,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka startego korzenia imbiru,
  • - olej do smażenia

Sos:

  • - 3 łyżki sosu sojowego,
  • - 1 łyżka sosu rybnego,
  • - 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • - 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • - 1 łyżeczka sosu sriracha

Do podania:

  • - ryż jaśminowy,
  • - szczypiorek,
  • - biały sezam

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę opłukać, odciąć końce. Następnie ugotować w osolonej wodzie.



Krok 2

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.



Krok 3

Szalotki i czosnek drobno posiekać. Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić szalotkę, czosnek i imbir. Smażyć na małym ogniu około 4 minuty. Następnie dodać mięso mielone i zwiększyć ogień. Smażyć do momentu, aż wieprzowina mocno się przysmaży. W międzyczasie porozdzielać łopatką mięso na mniejsze kawałki.



Krok 4

Do wieprzowiny dodać fasolkę i całość zalać sosem. Smażyć do zredukowania sosu, około 5 minut.



Krok 5

Wieprzowinę przełożyć na talerze. Serwować z ryżem, posypaną szczypiorkiem i sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.