"Babeczki" czekoladowe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę podzielić na małe kawałki. Pokrojone masło ocieplić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.



Krok 2

Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao, ok. 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.



Krok 3

W oddzielnej misce wymieszać suche składniki, mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną całość przesypać do ubitej masy i dokładnie połaczyć.



Krok 4

Masę podzielić na około 13 części. Formować placuszki, po środku położyć po kostce czekolady i zlepiać dokładnie brzegi "babeczki". Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 5

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.