Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynie obrać i pokroić w kostkę, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią dynię. Piec przez około 40 minut. Dynie wyjąć, przełożyć do miski i przestudzić, następnie zmiksować na puree.
Do puree dodać przyprawy, masło i miód. Zmiksować ponownie do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce roztrzepać jajka i przełożyć do masy dyniowej, wymieszać. Kasze jaglaną ugotować na mleku (aż do wchłonięcia płynu), przestudzić, dodać mąkę orzechową, sodę oraz żurawinę. Dodać masę dyniową i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelewać do foremek, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 min. Jeżeli chcemy, aby babeczki były bardziej wilgotne, można nasączyć je odrobiną soku pomarańczowego.
Dodaj komentarz