Babeczki jaglano - dyniowe

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • - 2 szklanki mleka
  • - 400g dyni piżmowej
  • - 3 łyżki masła
  • - 2 jajka
  • - 4 łyżki miodu
  • - 1 szklanka mielonych orzechów lub mąki orzechowej
  • - 50 g żurawiny
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - szczypta soli
  • - papierowe foremki do babeczek

Przygotowanie

Krok 1

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynie obrać i pokroić w kostkę, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią dynię. Piec przez około 40 minut. Dynie wyjąć, przełożyć do miski i przestudzić, następnie zmiksować na puree.



Krok 2

Do puree dodać przyprawy, masło i miód. Zmiksować ponownie do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce roztrzepać jajka i przełożyć do masy dyniowej, wymieszać. Kasze jaglaną ugotować na mleku (aż do wchłonięcia płynu), przestudzić, dodać mąkę orzechową, sodę oraz żurawinę. Dodać masę dyniową i delikatnie wymieszać łyżką.



Krok 3

Ciasto przelewać do foremek, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 min. Jeżeli chcemy, aby babeczki były bardziej wilgotne, można nasączyć je odrobiną soku pomarańczowego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.