babeczki jajeczne

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 liście jarmużu lub szklanka liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/3 cukinii
  • 40 g sera koziego (w kawałku)
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszować (trzymać we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedzić i posiekać na desce. Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę aż zmięknie, grubo posiekać.



Krok 2

Cukinię i kozi ser zetrzeć na dużych oczkach. W misce rozbić jajka, dodać jarmuż lub szpinak, cukinię, kozi ser, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 3

Cztery foremki do babeczek wysmarować oliwą lub roztopionym masłem, napełnić masą, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić i oliwą i piec przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.