Babeczki orzechowe

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 5 dag mielonych orzechów arachidowych
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 10 dag masła Łaciate
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 5 dag czekolady deserowej
  • Kolorowe wiórki kokosowe
  • Orzechy arachidowe w polewie

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać żółtko i masło, posiekać i zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 12-15 minut.



Krem

Całe jajko ubić z cukrem i cukrem z wanilią nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.




Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.




Upieczone, zimne babeczki napełnić tężejącą galaretką, ozdobić masą waniliową, czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i orzechami w polewie.



Wskazówki

Babeczki ozdobić wdług własnego uznania.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.