Babka piaskowa z makiem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. maku
  • 30 dag masła Łaciate
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat migdałowy
  • Aromat pomarańczowy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.



Krok 2

Masło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo po 1 jajku.



Krok 3

Następnie dodawać mąkę pszenną na przemian z mlekiem i mąką ziemniaczaną.



Krok 4

Pod koniec wsypać szklankę maku, dodać aromaty i dokładnie wymieszać.



Krok 5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę (1 dużej lub 2 mniejszych), włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka.



Wskazówki

Babkę można polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.