Babka serowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO
  • ser twarogowy – 300 g
  • mąka pszenna – 350 g
  • masło – 200 g
  • laska wanilii – 1 szt.
  • duże jaja – 5 szt.
  • cukier – 240 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • pomarańcza – 1 sztuka (duża)
  • POLEWA
  • śmietanka 36% Łaciata– 50 ml
  • czekolada mleczna – 100 g
  • masło Łaciate – 25 g
  • DODATKOWO
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę,a z miąższu wycinamy filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety z pomarańczy oraz pozostały sok. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.



Krok 2

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i wyciągamy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy twaróg, nasionka laski wanilii oraz roztopione masło. Dodajemy pomarańczę i delikatnie mieszając, wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.



Krok 3

Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przelewamy do niej powstałą masę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.



Krok 4

Gotujemy śmietankę, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.



Krok 5

Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.