Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę,a z miąższu wycinamy filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety z pomarańczy oraz pozostały sok. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i wyciągamy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy twaróg, nasionka laski wanilii oraz roztopione masło. Dodajemy pomarańczę i delikatnie mieszając, wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przelewamy do niej powstałą masę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
Gotujemy śmietankę, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz