Babka z rodzynkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 kostki masła Łaciate,
  • 1/2 szkl mleka Łaciate,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek,
  • gorąca woda do rodzynek,
  • 1 łyżka mąki pszennej do rodzynek,
  • keksówka 17 x 8 x 7,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Do rodzynek wlewamy gorącą wodę, odstawiamy i później odsączamy. Rozpuszczamy masło i studzimy. W tym czasie jajka, mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy razem z rozpuszczonym masłem do ciasta, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 - 60 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.