Bagietka czosnkowa

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • Bagietki:
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej ( o zawartości białka minimum 10,5 g )
  • 710 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli
  • Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • około 6 dużych ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (nie musi być świeża, może być mrożona lub suszona)
  • 1 łyżeczka świeżych lub suszonych ziół, np. tymianku, bazylii lub oregano (opcjonalnie)
  • sól ( niewielka ilość, do smaku )

Przygotowanie

Krok 1 (dzień wcześniej)

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z przepisu. Resztę wody wlać do plastikowej miski, dodać sól i rozpuszczone drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę (nie przesiewać) i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników, aż cała mąka będzie nasączona wodą. Miskę przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać otwór, którym będą uchodzić gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin.



Krok 2 - dzień pieczenia

Miskę wyjąć z lodówki, przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na równe części.

Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu.

Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek. Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik.



Krok 3

Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując go na stolnicy i rozciągając. Bagietki powinny mieć długość około 30 cm ( maksymalnie 35 ). Uformowane bagietki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.



Krok 4 - Nadzienie czosnkowe

Miękkie masło rozetrzeć w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z pozostałymi składnikami.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C*. Na najniższym poziomie umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą (dzięki pieczeniu z parą bagietki będą miały wspaniale chrupiącą skórkę).

W wyrośniętych bagietkach ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia (dość gęsto). Piec przez około 20 minut, do momentu, aż bagietki zaczną lekko "łapać" kolor. W tym momencie wyjąć je z piekarnika, miejsca po nacięciach ponownie dość głęboko naciąć. W nacięcia łyżeczką włożyć nadzienie czosnkowe.

Napełnione nadzieniem bagietki włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 5 - 10 minut, do zarumienienia i dobrego wypieczenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.