Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części. Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Do miski wykruszyć drożdże, dodać 135 ml letniej wody, przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i całość wyrabiać mikserem albo ręką, aż ciasto będzie elastyczne. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyłożyć na deskę podsypaną mąką i podzielić na pięć części. Uformować bagietki na długość blaszki 35 cm, ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ostrym nożykiem zrobić nacięcia w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 250°C i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 180°C i piec kolejne 15 minut.
Dodaj komentarz