Bajgle to pyszne bułeczki, które możemy sami przygotować w domu. Są chrupiące i zasmakują każdemu. W tym wykonaniu przeniosą Cię do Włoch.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Do miski wsyp mąkę oraz drożdże. Dobrze je wymieszaj. Następnie dodaj resztę składników i wyrób z nich ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Uformuj z niego kulę, włóż do miski i odstaw przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość, więc zostawiamy je na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Po ustalonym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj kulę i zrób w niej otwór palcem (ok. 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostaw na blaszce, przykryj czystą ścierką i odstaw na ok. 35 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C.
W garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj cukier. Do wrzącej wody powoli wkładaj bajgle (pojedynczo) i gotuj z każdej strony po ok. 1-2 minut. Wyjmuj je z wody i przełóż na papier do pieczenia, aby się osuszyły.
Blachę wyłóż folią do pieczenia i ułóż na niej osuszone bajgle. Wierzchy bajgli posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posyp je obficie sezamem. Gotowe bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca. Po wyjęciu odstaw na chwilę, aby nieco przestygły.
Pomidorki umyj i osusz, a potem pokrój w plastry. Bajgle przekrój na pół i posmaruj odrobiną masła. Następnie połóż na nich rukolę, pokrojoną w plastry mozzarellę, łyżeczkę pesto i pomidora. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz