Bakłażanowe placuszki

Placuszki bakłażanowe są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie pasują z ketchupem albo gęstym jogurtem greckim. Bakłażan to często niedocenione warzywo. Warto go mieć w kuchni, gdyż jest zdrowy i naprawdę smaczny.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 bakłażany
  • - 300 g kaszy kuskus
  • - 1 cebula średnia
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 białko jajka
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - 3-4 łyżek oleju do smażenia
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki chili

Przygotowanie

Krok 1

Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i solimy. Odstawiamy na około 10 minut, a następnie osuszamy kawałki ręcznikiem papierowym.



Krok 2 

Czosnek, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy i miksujemy bardzo drobno. Jeśli nie mamy robota kuchennego, po prostu bardzo drobno siekamy. To samo robimy z kostkami bakłażana i łączymy go z cebulą i czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt mokra, odsączamy na sitku lub ściereczce.



Krok 3 

Do bakłażana dodajemy kaszę kuskus, sól, pieprz, chili, białko oraz mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy i formujemy placki.



Krok 4 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki na złoto. A potem nadmiar tłuszczu zbieramy ręcznikiem papierowym. Podajemy z ketchupem, jogurtem greckim albo innym ulubionym sosem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 18:07:00

Bardzo dobre.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.