Placuszki bakłażanowe są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie pasują z ketchupem albo gęstym jogurtem greckim. Bakłażan to często niedocenione warzywo. Warto go mieć w kuchni, gdyż jest zdrowy i naprawdę smaczny.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i solimy. Odstawiamy na około 10 minut, a następnie osuszamy kawałki ręcznikiem papierowym.
Czosnek, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy i miksujemy bardzo drobno. Jeśli nie mamy robota kuchennego, po prostu bardzo drobno siekamy. To samo robimy z kostkami bakłażana i łączymy go z cebulą i czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt mokra, odsączamy na sitku lub ściereczce.
Do bakłażana dodajemy kaszę kuskus, sól, pieprz, chili, białko oraz mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy i formujemy placki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki na złoto. A potem nadmiar tłuszczu zbieramy ręcznikiem papierowym. Podajemy z ketchupem, jogurtem greckim albo innym ulubionym sosem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-19 18:07:00
Bardzo dobre.