Barszcz z uszkami to tradycyjne polskie danie. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. To prosta, a jednocześnie smaczna potrawa! Kto jeszcze nigdy jej nie próbował, koniecznie musi to nadrobić.
Danie: Zupy
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Seler
Wegetariańskie
Włoszczyznę obieramy i kroimy na duże kawałki. Umieszczamy w garnku z wodą, do którego dodajemy również liście laurowe, sól i pieprz (po 1 łyżeczce) oraz obraną wcześniej i przepołowioną 1 cebulę.
Do wywaru dodajemy starte na tarce buraki i gotujemy przez 30 minut. Następnie przecedzamy wywar i doprawiamy go ponownie solą, pieprzem (po 1 łyżeczce) i koncentratem buraczanym.
Wyrabiamy ciasto z mąki, jajka, 1 łyżeczki soli i odrobiny letniej wody. Szklimy na oleju 1 cebulę, którą mieszamy z drobno pokrojonymi grzybami. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego przy pomocy kieliszka kółeczka. Na każde nakładamy farsz i lepimy uszka, które następnie gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie.
Gotowe uszka układamy na talerzach i zalewamy barszczem. Na koniec przyprawiamy majerankiem.
Dodaj komentarz