Barszcz ze śliwkami to wyśmienite danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Łatwe i tanie, smaczne i zdrowe. Polecane na każdą porę roku i każdą okoliczność.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Do wrzącego bulionu dodajemy obrane i pokrojone buraki. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz podsmażoną wcześniej na oleju posiekaną cebulę. Zdejmujemy bulion z ognia i zostawiamy na noc.
Na drugi dzień barszcz ponownie gotujemy, po czym dodajemy ocet i przecedzamy.
Grzyby moczymy w 1 szklance wody i pozostawiamy je do momentu, aż będą miękkie. Następnie gotujemy je przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Osobno gotujemy również śliwki w wodzie przez ok. 15 minut.
Barszcz wlewamy do garnka, do którego dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki i ugotowane wcześniej w wodzie śliwki oraz grzyby. Całość lekko podgrzewamy. Zupę można udekorować świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz