Batoniki orzechowe

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki miksu orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, nerkowce itd.)
  • 1 szklanka pestek (dynia, słonecznik, sezam)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ⅓ szklanki miodu
  • 50 g masła Łaciate
  • ½ szklanki solonych migdałów lub pistacji

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie orzechy włożyć do czystej kuchennej ściereczki, rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka na mniejsze częsci. Przesypać do miski. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Orzechy przesypać na blachę i wstawić do pieczenia na 30 minut.



Krok 2

W rondelku roztopić masło, dodać miód i cukier i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia. Orzechy wsypać do miski i zalać miodowym syropem.



Krok 3

Formować batoniki i przekładać na tackę, następnie wstawić do lodówki na 4 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.