Bezglutenowa Focaccia

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO
  • mąka bezglutenowa – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • sól morska – ½ łyżeczki
  • woda gazowana – 1 ½ szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • DODATKI
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • płatki chili – 1 szczypta
  • sól morska, gruboziarnista – 1 szczypta
  • świeży rozmaryn – kilka listk

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy oliwę, syrop klonowy i wodę gazowaną. Mieszamy.



Krok 2

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, solą oraz płatkami chili. Na wierzchu układamy suszone pomidory. Focaccię pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z termoobiegiem).



Krok 3

Upieczoną focaccię kroimy na mniejsze porcje i podajemy na ciepło z ulubionym sosem, pastą lub oliwą.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-26 20:42:00

Lubię takie wypieki :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.