Bezglutenowa pizza

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • mieszanka mąk bezglutenowych: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej lub z sorgo
  • 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 2%
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 białka jajek

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie mąki (z tapioki, ryżową, z ciecierzycy i owsianą lub z sorga). Dodajemy zmielone siemię lniane oraz sól. Całość mieszamy.



Krok 2

W garnuszku podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, nie gorące), zestawiamy z ognia. Dodajemy drożdże i cukier. Całość mieszamy.



Krok 3

Do mąki stopniowo wlewamy mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodajemy oliwę oraz białka jajek i ponownie mieszamy.



Krok 4

Miksujemy składniki na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2 tortownice o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 5

W każdej tortownicy układamy po połowie ciasta i rokładamy je po całej powierzchni. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujmy dodatki.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wkładamy pierwszą tortownicę i pieczemy przez 3 minuty, następnie nakładamy sos pomidorowy, posypujemy startymi na tarce serami i pieczemy przez kolejne 7 - 8 minut. Pod koniec kładziemy dodatki. W międzyczasie szykujemy również drugą pizzę i po wyjęciu pierwszej powtarzamy wszystkie czynności. Naturalnie, możesz położyć na niej zupełnie inne dodatki. Smacznego! 😊



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.