Mieszamy wszystkie mąki (z tapioki, ryżową, z ciecierzycy i owsianą lub z sorga). Dodajemy zmielone siemię lniane oraz sól. Całość mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, nie gorące), zestawiamy z ognia. Dodajemy drożdże i cukier. Całość mieszamy.
Do mąki stopniowo wlewamy mleko z drożdżami jednocześnie mieszając łyżką. Po połączeniu składników dodajemy oliwę oraz białka jajek i ponownie mieszamy.
Miksujemy składniki na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2 tortownice o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W każdej tortownicy układamy po połowie ciasta i rokładamy je po całej powierzchni. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujmy dodatki.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wkładamy pierwszą tortownicę i pieczemy przez 3 minuty, następnie nakładamy sos pomidorowy, posypujemy startymi na tarce serami i pieczemy przez kolejne 7 - 8 minut. Pod koniec kładziemy dodatki. W międzyczasie szykujemy również drugą pizzę i po wyjęciu pierwszej powtarzamy wszystkie czynności. Naturalnie, możesz położyć na niej zupełnie inne dodatki. Smacznego! 😊
Dodaj komentarz