Bezglutenowe brownie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g masła Łaciate(lub 170 g oleju kokosowego)
  • 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru (lub 2/3 szklanki ksylitolu)
  • 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • OPCJONALNIE
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na drobne kawałki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanilią jeśli używamy. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.



Krok 3

Dodać mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną czekoladą.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 - 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 - 20 minut przed pokrojeniem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.