Bezglutenowe bułeczki bez pieczenia

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • SUCHE
  • mąka bezglutenowa (np. jaglana) – 150 g
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • cukier trzcinowy – 50 g
  • MOKRE
  • jajka – 2 szt.
  • mleko Łaciate bez laktozy 3,2% – 100 ml
  • olej z pestek winogron – 1 łyżka
  • DODATKOWO
  • świeże truskawki – kilka sztuk
  • jogurt bez laktozy – kilka łyżeczek

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki przesiewamy do miski, wszystko razem mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.



Krok 2

Gotową masę przelewamy do foremek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.



Krok 3

Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.