Orzechy zalać letnią wodą i odstawić na co najmniej 6h. Odlać wodę, orzechy przerzucić do malaksera, dodać kakao, miód, jajko, cynamon, daktyle, żurawinę i masło oraz odrobinę soli. Miksować wszystko do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto nie powinno być bardzo lepiące, w razie potrzeby dorzucić kilka orzechów lub mąkę bezglutenową.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. (grzanie góra-dół) Blachę wyłożyć papierem, formować okrągłe ciasteczka (wychodzi około 40 sztuk). Piec przez około 45 minut do godziny. Po zakończeniu pieczenia odstaw ciastka razem z blachą do ostygnięcia, przełóż je na talerz dopiero kiedy ostygną. W młynku połącz cukier z kawą i zmiel na drobny pył. Oprósz ciasteczka.
Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas, skorzystaj z gotowej mąki orzechowej ( np.arachidowej).
Dodaj komentarz