Bezglutenowe ciasteczka orzechowo-czekoladowe, z pudrem kawowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g orzechów włoskich
  • - 1 jajko
  • - 50 g kakao
  • - 4 łyżki masła
  • - 100 ml płynnego miodu
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 5 daktyli
  • - garść żurawiny
  • - cukier puder
  • - łyżeczka mielonej kawy
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy zalać letnią wodą i odstawić na co najmniej 6h. Odlać wodę, orzechy przerzucić do malaksera, dodać kakao, miód, jajko, cynamon, daktyle, żurawinę i masło oraz odrobinę soli. Miksować wszystko do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto nie powinno być bardzo lepiące, w razie potrzeby dorzucić kilka orzechów lub mąkę bezglutenową.



Krok 2

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. (grzanie góra-dół) Blachę wyłożyć papierem, formować okrągłe ciasteczka (wychodzi około 40 sztuk). Piec przez około 45 minut do godziny. Po zakończeniu pieczenia odstaw ciastka razem z blachą do ostygnięcia, przełóż je na talerz dopiero kiedy ostygną. W młynku połącz cukier z kawą i zmiel na drobny pył. Oprósz ciasteczka.



Wskazówki

Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas, skorzystaj z gotowej mąki orzechowej ( np.arachidowej).

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.