Bezglutenowe mini pizze

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • ¾ łyżeczki soli morskiej
  • MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżeczki pesto rosso
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 garść orzeszków piniowych
  • 2 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • 1 garść świeżego jarmużu
  • 125g surowego boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 125g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 60g tartego Sera Jantar
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, ponownie zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie sprawdzamy jego konsystencję. W razie potrzeby czynność powtarzamy.



Krok 2

Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm. Uformowane spody układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z funkcją termoobiegu).



Krok 3

Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz tarty ser Jantar i mozzarellę. Minipizze z jarmużem skrapiamy oliwą.



Krok 4

Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.