Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, ponownie zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie sprawdzamy jego konsystencję. W razie potrzeby czynność powtarzamy.
Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm. Uformowane spody układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z funkcją termoobiegu).
Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz tarty ser Jantar i mozzarellę. Minipizze z jarmużem skrapiamy oliwą.
Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Dodaj komentarz