Bezglutenowy spód do mazurka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 165 g mąki bezglutenowej (55 g mąki ryżowej + 55 g mąki ziemniaczanej + 55 g mąki kukurydzianej)
  • 100 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich lub mieszanka różnych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru lub 30 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać suche składniki: mąki, migdały, proszek do pieczenia, cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką na drobną kruszonkę. Wówczas dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę. Ciasto rozgnieść na płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, przenieść do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Podoklejać brakujące miejsca, a wystające ciasto poprzycinać i uformować z niego wałeczki, z których przykleić ozdobny rant wkoło tortownicy. Spód podziurkować widelcem i schłodzić jeśli ciasto bardzo się ogrzało. Wstawić do piekarnika i piec przez 17 minut na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.