Do miski wsypać suche składniki: mąki, migdały, proszek do pieczenia, cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką na drobną kruszonkę. Wówczas dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę. Ciasto rozgnieść na płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, przenieść do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Podoklejać brakujące miejsca, a wystające ciasto poprzycinać i uformować z niego wałeczki, z których przykleić ozdobny rant wkoło tortownicy. Spód podziurkować widelcem i schłodzić jeśli ciasto bardzo się ogrzało. Wstawić do piekarnika i piec przez 17 minut na złoty kolor.
Dodaj komentarz