Bezy

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Beza:

  • Białka 4
  • Cukier puder 200 g
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • Ocet winny 1 łyżeczka
  • Sól

Lukier:

  • Cukier puder 150 g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Woda 2 łyżki

Krem mascarpone:

  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana Łaciata 36% 200 ml
  • Cukier puder 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawić na 180°C.



Bezy

Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę,dodając 200g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i ocet. Masę przełożyć na blachę. Zmniejszyć temp do 150°C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. Nie wolno otwierać piekarnika.



Lukier

Wymieszać 150g cukru pudru z  2 łyżkami soku z cytryny oraz 2 łyżkami gorącej wody. Polać na bezy.



Krem mascarpone

Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, dodać śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać.



Krok 5

Krem położyć na warstwę lukru,a na krem owoce sezonowe, pokruszyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.