Składniki:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 białek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag orzeszków arachidowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Konfitura

Przygotowanie

Krok 1

Masło podgrzać, rozpuścić, ostudzić.



Krok 2

Orzeszki zmielić w maszynce do sera.



Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.



Krok 4

Białka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać zmielone orzechy, mąkę, aromat i przestudzone masło. Delikatnie wymieszać, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.



Krok 5

Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 części i przełożyć konfiturą.



Wskazówki

Ciasto można przełożyć dowolnym kremem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.