Białe trufle

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 240 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
  • DO OBTOCZENIA (PO 1/4 SZKLANKI):
  • cukru pudru
  • płatków migdałowych
  • perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych
  • oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.



Krok 2

Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.



Krok 3

Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki.



Krok 4

Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.