Jajka oddzielamy. Białka ubijamy w szerokim i wysokim naczyniu na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka. Całość ubijamy jeszcze chwilę na gładką, jednolitą masę.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Całość mieszamy.
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant. Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-26 20:42:00
Pięknie wyrośnięty biszkopt!
Odpowiedz