Biszkopt

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • duże jajka – 6 szt.
  • cukier – 220 g
  • mąka pszenna – 170 g
  • mąka ziemniaczana – 80 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • woda – 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Jajka oddzielamy. Białka ubijamy w szerokim i wysokim naczyniu na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka. Całość ubijamy jeszcze chwilę na gładką, jednolitą masę.



Krok 2

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Całość mieszamy.



Krok 3

Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant. Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-26 20:42:00

Pięknie wyrośnięty biszkopt!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.