Boczek duszony z ananasem to danie wywodzące się z kuchni filipińskiej, które z pewnością posmakuje szczególnie miłośnikom połączeń słodko-słonych. Przepis jest nieco czasochłonny, jednak zdecydowanie warty wypróbowania. Boczek najlepiej podawać z ryżem i szczypiorkiem.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Soja
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Boczek pokroić w kostkę o boku 5 cm. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Gdy będzie już gorący, dodać boczek. Smażyć na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia (około 2-3 minuty z każdej strony). Następnie zdjąć boczek z patelni (tłuszcz zostawić) i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek. Smażyć razem chwilę, ciągle mieszając, a następnie ponownie dodać boczek. Wymieszać. Wlać syrop z ananasa i ocet jabłkowy. Gotować 4 minuty. Następnie wlać wodę, sos sojowy, dodać pieprz i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem około 1 godzinę.
Po godzinie dodać do sosu brązowy cukier. Posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać. Gotować bez pokrywki, aż sos się zredukuje.
Gdy sos będzie miał zadowalającą konsystencję, dodać pokrojonego ananasa. Gotować jeszcze 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
Dodaj komentarz