Zaskocz swoich bliskich obłędnym brownie na zsiadłym mleku z kremowym dressingiem. Na zjedzeniu jednego kawałka się nie kończy!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i sodę oczyszczoną.
W średniej wielkości garnku umieścić wodę, masło i kakao. Postaw go na palniku i podgrzewaj na ogniu, aż do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z palnika. Dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko mikserem, aż do jednolitej masy.
Dodaj jajka, zsiadłe mleko i cukier waniliowy, po czym ponownie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 22x33 cm.
Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasto ostudź na metalowej kratce, bez wyjmowania z formy.
Przygotuj dressing:
W małym rondelku umieść masło, kakao i zsiadłe mleko. Poczekaj, aż wszystko się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Kiedy masa się zagotuje zdejmij ją z ognia i przełóż do średniego, plastikowego pojemnika.
Dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietankę, a następnie wymieszaj wszystko mikserem, aż do powstania gęstego kremu.
Nałóż dressing na przestudzone brownie. Smacznego!
Brownie możesz również posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj komentarz