Brzoskwiniowy rarytas

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 400 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 260 g rurek waflowych z polewą czekoladową

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 ml zapachu arakowego
  • 30 ml spirytusu

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.



Masa śmietanowa

ŚmietanE ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.





Poncz

Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.



Wykończenie

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką.



Wskazówki

Wstawić do lodówki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.