Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.
ŚmietanE ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.
Dodaj komentarz