budyń z marakują

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • kasza jaglana – ½ szklanki
  • mleczko kokosowe light – 1 puszka
  • laska wanilii – 1 szt.
  • banan – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • marakuja – 3 szt.
  • syrop klonowy – 3 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Surową kaszę jaglaną prażymy w rondelku ok. 3-4 minut. Gdy wydzieli orzechowy zapach, przelewamy ją wrzątkiem na sicie i ponownie umieszczamy w rondelku.



Krok 2

Dodajemy mleczko kokosowe, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.



Krok 3

Pod koniec gotowania usuwamy z rondelka laskę wanilii. Ugotowaną kaszę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy dojrzały banan i blendujemy całość na gładką masę.

Jeżeli budyń jest za gęsty, rozcieńczamy go odrobiną mleczka kokosowego lub wody.



Krok 4

Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy miąższem marakui i listkami świeżej mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.