Odcinamy górę bułki. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Podobnie pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i podsmażamy cebulę, cały czas mieszając. Kiedy cebula jest zeszklona, dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Kiedy są podsmażone, dodajemy do nich połowę wydłubanego miękkiszu z bułek i mieszam.
Pieczarki doprawiamy solą i pierzem. Odstawiamy na chwilę by trochę przestygły, kiedy są już bardziej chłodne, niż gorące dodajemy jajko i połowę posiekanej zieleniny.
W każdą wydrążoną kajzerkę wkładamy kawałeczek masła i nakładam nadzienie, mocno je upychając i formując śliczny czubek na każdej bułce.
Tak przygotowane kajzerki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Obok nadzianych bułek kładziemy ścięte wierzchy - spryskujemy je kilkoma kroplami wody - dzięki temu będą wspaniale chrupiące. Na minutę przed końcem pieczenia posypujemy bułki startym serem.
Dodaj komentarz