Bułeczki pieczarkowe

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 bułki kajzerki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku lub natko pietruszki
  • garść żółtego startego ostrego sera

Przygotowanie

Krok 1

Odcinamy górę bułki. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Podobnie pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i podsmażamy cebulę, cały czas mieszając. Kiedy cebula jest zeszklona, dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Kiedy są podsmażone, dodajemy do nich połowę wydłubanego miękkiszu z bułek i mieszam.

Pieczarki doprawiamy solą i pierzem. Odstawiamy na chwilę by trochę przestygły, kiedy są już bardziej chłodne, niż gorące dodajemy jajko i połowę posiekanej zieleniny.



Krok 2

W każdą wydrążoną kajzerkę wkładamy kawałeczek masła i nakładam nadzienie, mocno je upychając i formując śliczny czubek na każdej bułce.

Tak przygotowane kajzerki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Obok nadzianych bułek kładziemy ścięte wierzchy - spryskujemy je kilkoma kroplami wody - dzięki temu będą wspaniale chrupiące. Na minutę przed końcem pieczenia posypujemy bułki startym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.