Dokładnie myjemy buraka i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po tym czasie odstawiamy buraka aż wystygnie, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Na koniec dodajemy śmietankę i całość mieszamy.
Formę do tarty smarujemy masłem i układamy ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku r w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz