Burgery z tofu

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • BURGERY
  • tofu wędzone – 2 opakowania
  • bułka tarta – 80 g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – ½ łyżeczki
  • szalotki – 2 szt.
  • suszone pomidory – 8 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 50 ml
  • SALSA Z POMIDORÓW
  • pomidory – 2 szt.
  • suszone pomidory – 4 szt.
  • szalotki – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • DODATKOWO
  • bułki owsiane – 4 szt.
  • rukola

Przygotowanie

Krok 1

Tofu odsączamy z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: szalotkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.



Krok 2

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.



Krok 3

Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.