Caldo verde

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 300 g ziemniaków
  • 2,5 litra bulionu
  • 100 g jarmużu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na maśle, dodać posiekany czosnek. Wlać oliwę i dodać pokrojone białe i jasnozielone części pora. Dusić przez kilka minut, mieszając aż por zmięknie. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez kwadrans, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać liście jarmużu i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na patelni smażyć plasterki chorizo przez około 2-3 minuty aż tłuszcz się wytopi. Chorizo wraz z tłuszczem z patelni dodać do zupy i podgrzewać razem przez około minutę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.