Cannelloni z szynką i szpinakiem

Zapiekanka z makaronem cannelloni i sosem beszamelowym. Idealna na spotkania z przyjaciółmi jak i obiad.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaron cannelloni
  • 150 g szynki
  • 250 g szpinaku
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Na rozgrzanej patelni smażymy szpinak z dodatkiem masła. Dodajemy szynkę pokrojona w kawałki. Następnie przekładamy całość do miski i łączymy z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Doprawiamy farsz sola i pieprzem. Faszerujemy rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Krok 3

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startym parmezanem.



Krok 4

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.