Cannoli

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła Łaciate(roztopionego)
  • 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 250 g mąki
  • NADZIENIE Z SERKA RICOTTA
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% - 36% Łaciata
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy, aby powstała jednolita i gładka masa. Zawinięte w folię spożywczą wkładamy do lodówki na około godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, sklejamy ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.



Krok 3

Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.