Caponata

Caponata to danie wywodzące się z Sycylii. W jego skład wchodzą bakłażany, pomidory, seler naciowy, oliwki i kapary. Wybornie smakuje zarówno na ciepło (na przykład jako dodatek do dań mięsnych), jak i na zimno (serwowana na pieczywie jako przekąska).

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 laski selera naciowego
  • 60 ml octu z białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokrój w kostkę. Przełóż na sito, posyp solą i odstaw na około 20 minut. Następnie dobrze odciśnij go na ręczniku papierowym.



Krok 2

Piekarnik nagrzej do 200°C.



Krok 3

Bakłażana przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut, aż do zarumienia.



Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę, seler w plasterki, a oliwki przekrój na pół.



Krok 5

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj seler, oliwki i bakłażana. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Wlej ocet, a gdy nieco odparuje, dodaj pomidory i cukier. Posól i popieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Podawaj od razu lub po schłodzeniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.