Caponata to danie wywodzące się z Sycylii. W jego skład wchodzą bakłażany, pomidory, seler naciowy, oliwki i kapary. Wybornie smakuje zarówno na ciepło (na przykład jako dodatek do dań mięsnych), jak i na zimno (serwowana na pieczywie jako przekąska).
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Bakłażana pokrój w kostkę. Przełóż na sito, posyp solą i odstaw na około 20 minut. Następnie dobrze odciśnij go na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Bakłażana przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut, aż do zarumienia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, seler w plasterki, a oliwki przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj seler, oliwki i bakłażana. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Wlej ocet, a gdy nieco odparuje, dodaj pomidory i cukier. Posól i popieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Podawaj od razu lub po schłodzeniu. Smacznego!
Dodaj komentarz