Chaczapuri z kminkiem i twarogiem

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 420 g mąki typu 00
  • 240 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 5-6 plastrów sera żółtego Złoty Mazur w plastrach Mlekpol 150g
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 2 jajka
  • szczypta koperku
  • szczypta papryki ostrej
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie Twarogu Łaciaty półtłusty Mlekpol
  • szczypta kminku

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, cukier oraz letnią wodę, następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je do wyrośnięcia.



Krok 2

Rozdrobnij Twaróg Łaciaty półtłusty Mlekpol w miseczce, dodaj koperek, paprykę ostrą i odrobinę soli po czym całość zamieszaj. Plastry sera żółtego Złoty Mazur Mlekpol pokrój w paski.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto pokrój na cztery kawałki i wałkuj na oprószonym mąką blacie. Boki ciasta zawiń, a górę i dół zawiń w kształt papilotów. Gotowe ciasto przenieś na blachę i napełnij farszem twarogowym. Następnie posyp paskami żółtego sera oraz mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut na pierwsze pieczenie.



Krok 4

Na podpieczone chaczapuri wbij jajko i wstaw do piekarnika na kolejne 3 minuty.



Krok 5

Na patelni praż ziarna kminku, a następnie posyp nim gotowe chaczapuri.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.