Chai Tea Latte

Danie: Napoje

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego goździka
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 torebek herbaty czarnej
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 2%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie

Krok 1

W średnim rondlu połącz wodę, cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.



Krok 2

Dodaj ekstrakt waniliowy i torebki herbaty do rondla. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. Usuń torebki herbaty i przecedź płyn, aby usunąć przyprawy, jeśli to konieczne.



Krok 3

W osobnym rondlu podgrzej mleko na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj podgrzane mleko do zaparzonej herbaty. Dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż się rozpuści.



Krok 4

Rozlej chai tea latte do kubków i podawaj gorące. Wierzch udekoruj cynamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.