Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, cukier waniliowy, masło, pure i zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie sprężyste i elastyczne.
Miskę natłuścić, przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałek długości około 40 cm.
Trzy wałki zlepić i zaplatać warkocz. Na końcu również zlepić wałki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, prostokątnej foremki i odstawić na 30 minut. Chałkę posmarować żółtkiem i piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj komentarz