Chilli z soczewicy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 srednia cebula, posiekana
  • 1 por, posiekany
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 2 zabki posiekanego czosnku
  • 225g soczewicy
  • 800g puszka pomidorow
  • 3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody
  • 420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 lyzka przyprawy chili
  • 1 lyzeczka soli
  • po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Pierwsze piec skladnikow lekko posmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 1.1/2 - 2 godziny. Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty.
Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.