Chińskie pierożki

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO NA WONTONY lub gotowych mrożonych wontonów
  • NADZIENIE:
  • 250 g krewetek
  • 200 g mielonego mięsa (wieprzowego, cielęcego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki posiekanego pora
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 białko
  • SOS DO MACZANIA:
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego pora
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • Do dekoracji: drobno posiekana jasno zielona część pora lub szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować ciasto lub rozmrozić gotowe wontony. Sos do maczania: wszystkie składniki sosu wymieszać w małej misce.



Krok 2 - nadzienie

Krewetki rozmrozić, oczyścić i posiekać na drobne kawałki. Wymieszać z mięsem i resztą składników nadzienia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.



Krok 3

Z ciasta przygotować kwadraty o boku około 6 - 7 cm. Na wierzch nakładać po łyżce nadzienia. Zbierać boki ciasta do środka, ale nie sklejać go do końca.



Krok 4

Koszyczek do gotowania na parze wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi otworami. Papier posmarować cienko olejem i ułożyć pierwszą partię pierożków. Zamknąć naczynie i gotować na dużej parze, przez około 7 minut.



Krok 5

Gotowe pierożki posypać posiekanym porem i skropić odrobiną sosu do maczania. Pierożki jeść pałeczkami lub palcami mocząc w sosie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.