Przygotować ciasto lub rozmrozić gotowe wontony. Sos do maczania: wszystkie składniki sosu wymieszać w małej misce.
Krewetki rozmrozić, oczyścić i posiekać na drobne kawałki. Wymieszać z mięsem i resztą składników nadzienia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Z ciasta przygotować kwadraty o boku około 6 - 7 cm. Na wierzch nakładać po łyżce nadzienia. Zbierać boki ciasta do środka, ale nie sklejać go do końca.
Koszyczek do gotowania na parze wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, z wyciętymi otworami. Papier posmarować cienko olejem i ułożyć pierwszą partię pierożków. Zamknąć naczynie i gotować na dużej parze, przez około 7 minut.
Gotowe pierożki posypać posiekanym porem i skropić odrobiną sosu do maczania. Pierożki jeść pałeczkami lub palcami mocząc w sosie.
Dodaj komentarz